donderdag 21 november 2013

Rode kooltaart met appel en cognacroom

Heerlijk! Delicious! Délicieux! Delizioso! Delicioso!

Wat een toprecept uit het decembernummer van Delicious.! Met nog aantal rode kolen op de groentetuin, die ik lekker ga koken en daarna invriezen, is het ook leuk om er eens iets bijzonders van te maken. De cognacroom maakt het geheel echt compleet. Ik heb wat room apart gehouden zonder cognac voor mijn kinderen.






Ingrediënten:
hoofdgerecht:
80 ml. balsamicoazijn
60 gr. bruine basterdsuiker
500 gr. rode kool, fijngesneden
1 goudreinet / granny smith, in plakjes gesneden
80 gr. parmezaan
40 ml. zure room
110 gr. zachte geitenkaas, verkruimeld
1 teen knoflook, geperst

deeg:
185 gr. bloem
120 gr. ijskoude boter, in blokjes
40 gr. parmezaan
2 eetl. zure room
2 eidooiers ( + 1 eidooier extra om te bestrijken)
zout

cognacroom:
150 ml. slagroom, stijfgeklopt
1 eetl. cognac
zout/peper

Ook nodig springvorm ø 24 cm.

En dan...
Meng voor het deeg de bloem, ¼  theel. zout, de boter en parmezaan in een keukenmachine tot fijn kruim, of doe dit in een kom en verkruimel de boter tot fijne korrels met je vingers. Voeg dan de room en eidooiers toe en meng snel tot een een soepele deegbal, kneed niet te lang. Leg het deeg in folie verpakt 30 minuten in de koelkast

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Verwarm de balsamicoazijn met de suiker in een pan en laat oplossen. 
Doe de rode kool erbij en laat 15 min. met de deksel op de pan zacht stoven, schep af en toe om. Het vocht mag dik en stroperig worden maar zorg dat het niet verbrandt. Laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.

Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van zo'n ø 34 cm.  en leg in de vorm. Druk de bodem en de wanden licht aan. De wand mag royaal hoog zijn. Leg de plakjes appel op de bodem en vervolgens de uitgelekte rode kool hierop.

Roer de parmezaan, zure room, geitenkaas, zout en peper naar smaak en knoflook door elkaar en verdeel over de rode kool.
Vouw het teveel aan deeg over het mengsel en bestrijk de bovenkant van het deeg met de losgeroerde eidooier. Bak de taart in 25-30 min. af in het midden van de oven.

Maak de cognacroom door de stijfgeklopte slagroom te mengen met de cognac wat zout en verse peper en serveer dit bij de taart


Tip: Voeg voor extra bite, walnoten toe!


Bon appetit!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten