maandag 12 januari 2015

Provençaalse Quiche

Toch nog even een recept uit het fantastische kookboek van John Gerdsen, Bon appetit, waar ik bij de mosterdsoep van gisteren al over schreef

Bij deze Provençaalse quiche loopt het water je toch in de mond.... Al die verse groente, zoals aubergine, courgette en paprika. Dit dan gecombineerd met de Provençaalse kruiden en geitenkaas. Ik krijg hier in ieder geval een vakantiegevoel bij!

Nu ziet het er op de foto niet zo heel lekker uit, maar het tegendeel is waar! Dit gerecht zal snel weer op het menu staan en dan zal ik een betere foto maken ;-)







Wanneer je deze quiche gaat maken, let dan goed op dat je ruim op tijd begint namelijk 2 uur tevoren.

Ingrediënten:

Deeg:
300 gr. speltbloem of ander soort
2 middelgrote eieren
150 gr. zachte boter
1 theel. zout

Vulling:
1 rode paprika
1 gele paprika
1 courgette
1 aubergine
1 venkelknol
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 takje rozemarijn
1 takje tijm

Liaison  (wat zorgt voor de binding van de ingrediënten en extra smaak toevoegt):
200 gr. crème fraîche
4 middelgrote eieren
75 gr. geraspte kaas
1 eetl. Provençaalse kruiden
75 gr. zachte geitenkaas
zout
verse peper

Extra benodigdheden: ovenschaal 24 cm doorsnede, deegroller en boter om vorm in te vetten.


En dan...

Deeg:
Zeef hiervoor eerst de bloem in een beslagkom. Voeg vervolgens de eieren, boter en zout toe en meng het tot een mooi soepel deeg. Pak het deeg in plasticfolie in en laat het voor 30 minuten rusten.

Vulling:
Wanneer het deeg rust gaan we de vulling maken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika's, pel de uien en snijd de harde kern uit de venkel. Snijd vervolgens alle groenten in stukken van ca. 3 cm. Pers de knoflook er bij. Hak de naalden van de rozemarijn en tijm fijn en voeg dit aan de groente toe tezamen met olijfolie.
Leg het geheel vervolgens op een bakplaat en rooster het voor 15 minuten in de oven.

Liaison:
Meng de crème fraîche met de geitenkaas, geraspte kaas, eieren en kruiden goed door elkaar.

En dan nu de quiche:
Zet de oven terug op 180 graden
Vet de ovenschaal in. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleed hiermee de ovenschaal.
Bedek vervolgens de bodem met de helft van de groenten en giet helft van de liaison hier overheen. Doe vervolgens de rest van de groenten in de schaal en giet de rest van de liaison er overheen.

Doe de quiche in het midden van de oven en bak hem af in ca. 45 minuten.

Bon appetit!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten